Stacks Image 196

Mediation



Conflicten horen bij het leven. Zij komen op allerlei terreinen voor. Binnen de familie, in arbeids- of zakelijke relaties, in een samenwerkingsverband, met buren of tussen huurders/huurbaas. Meestal lukt het om dat samen op te lossen maar soms niet. In plaats van een kostbare, tijdrovende juridische procedure kunt u ook voor mediation kiezen. Dat leidt meestal tot een duurzame oplossing.


Wanneer kunt u Pelkwijk Perspectief inschakelen?

  • bij verstoorde arbeidsrelaties; samen verder of op een goede manier afscheid nemen?
  • bij zakelijke conflicten;
  • bij conflicten met dienstverleners, klanten of leveranciers;
  • bij onenigheid binnen een (familie)maatschap;
  • bij onenigheid over bedrijfsopvolging of bedrijfsbeëindiging;
  • bij onenigheid binnen een vereniging of tussen verenigingen;
  • bij onenigheid over een erfenis of nalatenschap;
  • bij onenigheid binnen een familie (geen echtscheiding);
  • bij burenruzie of ter voorkoming daarvan.


Wat is mediation?

Mediation is een vorm van geschiloplossing zonder tussenkomst van een rechter. Een rechter geeft een oordeel, een mediator helpt partijen om weer met elkaar in gesprek te gaan zodat ze zelf tot een oplossing van hun geschil kunnen komen.
Mediation is vrijwillig en vertrouwelijk: alles wat ter sprake komt valt onder de geheimhoudingsplicht, zowel voor partijen als voor de mediator.
Bij mediation gaat het er om de achterliggende belangen van partijen te achterhalen en deze onderwerp van gesprek te maken. In rechterlijke procedures gaat het over standpunten.
Door het ophelderen van en stilstaan bij datgene waar het partijen nu werkelijk om gaat komt er ruimte voor het oplossen van misverstanden. Daardoor komen mogelijkheden voor nieuwe afspraken in beeld. Hier kunnen beide partijen hun voordeel mee doen. De verbinding zoeken is in veel gevallen de oplossing voor een proces waar geen sprake is van een winnaar of verliezer maar een win-win situatie.
Wilt u meer lezen over wat mediation is kijk dan op:
www.mediationnederland.nl


Het mediationproces

Voor de start van de mediation ontvangt u informatie over wat mediation inhoudt, over het proces, het MfN reglement, de MfN gedragsregels en een standaard mediationovereenkomst. Voordat een mediation begint wordt de mediationovereenkomst getekend. Hierin zijn de rechten en plichten van partijen en de mediator vastgelegd. Een korte omschrijving van wat partijen verdeeld houdt wordt hierin opgenomen en vervolgens vinden de gesprekken plaats. Meestal zijn twee tot vijf sessies voldoende. Pas als partijen geheel vrijwillig tot overeenstemming zijn gekomen worden de afspraken vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.
Zodra deze getekend is moeten partijen zich hieraan houden. Deze overeenkomst is juridisch bindend.
Wilt u meer lezen over het mediationproces kijk dan op:
www.mediationnederland.nl


Kosten

Pelkwijk Perspectief rekent een uurtarief van € 125,= (ex. BTW, eventuele zaalhuur en reiskosten). Meestal delen partijen de kosten, maar partijen zijn vrij om daarvan af te wijken.
Het eerste half uur van de eerste bijeenkomst is gratis.
Het aantal sessies wordt voor een belangrijk deel door partijen bepaald. Gemiddeld zijn dit er twee tot vijf, afhankelijk van de complexiteit en voortgang van het conflict.
De kosten worden in de mediationovereenkomst uitgelegd en vastgelegd.


Informatie

Binnen mijn onderneming Pelkwijk Perspectief ben ik als mediator, met specialisatie arbeidsmediation, aangesloten bij de Nederlandse Mediatorsvereniging NMv voor professionals in mediation.
Ik werk volgens het
MfN-reglement en de MfN gedragsregels waarin onder andere onpartijdigheid, vertrouwelijkheid en geheimhouding gewaarborgd zijn.
Meer informatie over mediation kunt u vinden op: www.mediationnederland.nl

Wilt u meer informatie over de mediationdiensten van Pelkwijk Perspectief, maak dan een vrijblijvende, oriënterende afspraak of vul het contactformulier in.





Stacks Image 173